Tylko jeden, ale jakże przepyszny pasztet został przygotowany na nasz konkurs kulinarny. Przyrządziła go Anna Nowak z Łagiewek.
Spróbowaliśmy i postanowiliśmy przyznać nagrodę Pani Ani za zaangażowanie i trud włożony w przygotowanie dania. Potrawę skosztowali także radni, którzy gościli na seansie w Kinie za rogiem i również docenili oryginalny smak i recepturę pasztetu.
Pasztet jest wyjątkowy, bo bezglutenowy. Oto co napisała Pani Ania:
Jako iż musiałam zmienić radykalnie sposób mojego odżywiania, chciałabym podzielić się inną wersją pasztetu wielkanocnego. Jest to pasztet wegetariański z ciecierzycą. Ciecierzycę cenią sobie wegetarianie i jest idealna dla osób nietolerujących glutenu. Jest bogata w wiele witamin z grupy B oraz potas i fosfor. I tak oto przygotowałam wegetariański pasztet bezglutenowy z blogu Bezglutenowa mama pl. z którego czerpię inspiracje".
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki suchej ciecierzycy
- dowolne warzywa (marchew, por, seler, pietruszka, cebula);
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki oleju,
- 2-3 łyżki płatków amarantusa,
- 2 jajka,
- łyżeczka bezglutenowej przyprawy curry,
- liść laurowy, ziele angielskie, papryka sodka, pieprz i sól.
WYKONANIE:
Ciecierzycę przebrać, umyć na sitku, zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie i odstawić na ok. 12 h. Następnie gotować w tej samej wodzie bez przykrycia przez 90 min. Pod koniec gotowania dodać sól. Obrane warzywa ugotować w wodzie lub na parze na pół twardo. Gdy warzywa i cieciorka ostygnie, zmiksować wszystko na papkę. Dodać jajka, olej, przyprawy, płatki amarantusa i wyrobić na jednolita masę. Gotową masę włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 min.