Przedmiotem konkursu było przygotowanie przepysznego pasztetu wielkanocnego. Do siedziby Gminnego Ośrodka Kultury im. Wł. Reymonta w Kołaczkowie dostarczono 4 wersje tej potrawy.
Jurorem był pan Grzegorz Mierkiewicz – szef kuchni Hotelu Boss i Bagatelka z Miłosławia. Kryterium oceny podlegały zarówno walory degustacyjne, jak i wykonanie oraz sposób podania.
Zadanie miał niezwykle trudne, ale podołał. Nasz ekspert długo dumał i rozwodził się nad niuansami – jednak to właśnie one zdecydowały o tym, kto wygrał. Laureaci otrzymali bony zakupowe, natomiast Pani Monice Matuszewskiej wręczono biżuterię ufundowaną przez Firmę Jubilerską Wojciuch z Kołaczkowa.
1. Andrzej Knociński z Kołaczkowa
2. Karolina Jakubowska z Kołaczkowa
3. Andrzej Majorek z Sokolnik
4. Monika Matuszewska z Budziłowa
Pasztety oceniali również uczestnicy. Mieli do przyznania sto punktów, ale nie mogli głosować na swoje wyroby. Wspomagał ich w ocenia pan Marek Przyjemski prezes Lokalnej Grupy Działania „Z Nami Warto”. Tutaj zdecydowanie wygrał pasztet przygotowany przez Andrzeja Majorka z Sokolnik. Nagrodę przyznaną przez uczestników ufundowała Lokalna Grupa Działania „Z Nami Warto”.
W czwartek 30.03.2023 seniorzy z Klubu Senior + mieli okazję wydać własną opinię. Zdaniem seniorów najsmaczniejszy i o najbardziej wyrazistym smaku był pasztet wykonany przez Karolinę Jakubowską.
Dziękujemy bardzo wszystkim uczestnikom i partnerom, którzy wzięli udział w tej przepysznej zabawie.