Chociaż historyczną ojczyzną pasztetu jest średniowieczna Francja, to niewątpliwie nasze lokalne gospodynie doskonale potrafią przyrządzić ten specjał według swoich rodzimych tradycji.
Pasztet to potrawa o jednolitej konsystencji. Może być przyrządzona z mięsa, ryb, podrobów, grzybów, warzyw strączkowych, jarzyn i orzechów. Sekret doskonałego pasztetu, tkwi nie tylko w użytych składnikach, ale także w metodach przygotowania oraz sposobach podania. Ważna jest zatem nie tylko receptura, ale także cierpliwość, precyzja i harmonijne łączenie składników.
Kolejny raz szukamy najsmaczniejszego pasztetu wielkanocnego.
Wygra przysmak o niezwykle bogatym i wyrazistym smaku. Konkurs skierowany jest do mieszkańców gminy Kołaczkowo.
Ocenie podlegać będzie:
- smak i pomysłowość przygotowanego pasztetu,
- estetyka podania potrawy,
- opis słowny prezentowanego produktu – przepis, historia potrawy.
Na zgłoszenia czekamy do 24 marca.
Zachęcamy do udziału, ponieważ czekają atrakcyjne nagrody ufundowane przez naszych PARTNERÓW:
- Firmę Jubilerską Wojciuch z Kołaczkowa
- Lokalną Grupę Działania „Z Nami Warto”.