Pierwotnie konkurs na najlepszy pasztet miał mieć swoją pierwszą edycję dokładnie rok temu na wiosnę. Nie udało się…. Nie udało się również przeprowadzić konkursu na jesień. Wszystko z powodu wprowadzanych obostrzeń. Może nawet nad konkursem zawisło jakieś fatum?

Temat podjęliśmy ponownie na początku tego roku. Tym razem nie robiliśmy żadnych skomplikowanych założeń, a postawiliśmy na prostotę i bezpieczeństwo w całej zabawie.  Tym samym wyłączyliśmy udział publiczności – choć marzy nam się bardzo, by i publiczność przyznawała swoje wyróżnienie. Udało nam się natomiast pozyskać partnera całej zabawy – Firmę Jubilerską Wojciuch, która miała przyznać własną nagrodę.


Na ogłoszony konkurs zgłosiły się tylko trzy chętne osoby. Mało – ale że czasy dziwne to przyjęliśmy to z pokorą, choć liczyliśmy zdecydowanie na więcej. 

O ocenę walorów smakowych poprosiliśmy osoby, które mają bardziej wyrafinowany smak niż nasz własny. W jury zasiadło więc dwóch smakoszy – pan Paweł Marciniak – szef kuchni „Na skraju lasu” w Nowym Folwarku i współpracujący z nim pan Andrzej Majorek, którego określimy tu mianem smakosza. Zadbaliśmy o to, by jury skoncentrowało się tylko na walorach smakowych i tych ujętych w regulaminie. Skrzętnie ukryliśmy dane pań, które przygotowały dania, ukryliśmy też nazwy miejscowości, z których potrawy do nas dotarły.

Panowie spróbowali, ocenili przepisy, podyskutowali. Spróbowali jeszcze raz i jeszcze raz… Ostatecznie stwierdzili, że nie jest łatwo. Ponieważ konkursowych pasztetów nie było wiele zrezygnowano z przyznawania punktów i po dość zgodnych ustaleniach ogłoszono werdykt.

Finalnie kolejność prezentuje się następująco:
Miejsce I – Pasztet z królika – przygotowany przez panią Wiesławę Fórmaniak z Szamarzewa
Miejsce II – Pasztet wielkanocny – przygotowany przez panią Teresę Dopierałę z Zielińca
Miejsce III – Pasztet domowy – przygotowany przez panią Danutę Grabowską z Sokolnik

Jury stwierdziło również, że skład wszystkich dań był bogaty dlatego o zwycięstwie decydowały walory smakowe i wyrazistość.  Zwycięski pasztet miał właśnie najbogatszy bukiet smakowy, opcjonalnie i dodatkowo podkreślany przez doskonały sos czosnkowy*. Danie drugie na podium było doskonale wypieczone, a miejsce trzecie to idealna propozycja dla lubiących coś delikatnego.

Serdecznie gratulujemy!!! Panie otrzymują od nas regulaminowe nagrody** w postaci bonów zakupowych.

Jeszcze tylko tytułem komentarza dodamy, że jak na nasze kubki smakowe to wszystkie pasztety były i są przepyszne. Przyznamy się również, że jesteśmy nieskromnie największymi beneficjentami konkursu – ktoś musi to zjeść 😉 i my nadajemy się fantastycznie do tego zadania. Generalnie z chęcią również zaprosilibyśmy was na degustację, ale niestety obostrzenia, przepisy i pandemia zostawiają nas z tą góra jedzenia samych. Trudno… jakoś  podołamy zadaniu  😉 

Dla wszystkich ciekawych smaków z jakimi się mierzyliśmy, gotowych na podjęcie wyzwania, chcących potrenować – poniżej zamieszczamy przepisy według których przygotowano konkursowe cuda. Zachęcamy do prób, ćwiczeń, dzielenia się z nami efektami, bo już za rok wrócimy do tematu.

*Sos czosnkowy (jakby to powiedziała młodzież) wymiata! Może powinna to być osobna konkurencja? 😉

** Ze względu na nieliczną reprezentację dań konkursowych zrezygnowaliśmy z przyznawania nagród od sponsora i nagród niespodzianek, które planowaliśmy. Zostawimy je na inne okazje i inne konkursy.

Przepisy:
Pasztet z królika
Pasztet wielkanocny
Pasztet domowy

Kategorie: Aktualności

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

X

Keyboard Shortcuts

g then h → home Go to front page
g then l → login Go to login page
g then d → dashboard Go to admin dashboard
g then c → comment Go to comment edit page
g then t → themes Go to themes page
g then p → plugins Go to plugins page
g then u → users Go to users page
g then s → settings Go to settings page
? → help Toggle the help area
/ → search Focus the search box
d → debug Toggle the debug bar
r → reload Reload the current page
e → edit Edit current post
p then a → post all All post listing
p then n → post new Create new post
Shift + p then a → page all All page listing
Shift + p then n → page new Create new page
Rozmiar czcionki
Kontrast